HTML

it2it blog

www.it2it.hu hírek, interjúk, leírások
Avagy hogyan lehet a web segítségével állás, munka és szakmai kapcsolatokat építeni, közveítők nélkül (vagyis inkább automatizált közvetítői funkciókkal)

Rovatok

Címkék

érdekességek (2) funkciók (3) hírek (2) magazin (1) seo (2)

Utolsó kommentek

Mennyi az informatikusok fizetése (2/3)

2008.01.10. 08:15 exc

A lakóhellyel, mint fizetést befolyásoló tényezővel kapcsolatban már az előző posztban megírtuk, hogy elvileg 30%-kal jobban lehet keresni Pesten, mint vidéken. De hogyan befolyásolja a fizetéseket az életkor?
Ha érdekel, hogy mi mit értünk informatikai kapcsolatépítések alatt, akkor nézz körül az it2it oldalain. A lényeg csak regisztráció után érhető el.

Ha csak az életkort nézzük és eltekintünk attól, hogy ki milyen beosztásban kergeti a biteket (persze a kettő sokszor összefügg), akkor a fizetési igények egy szép görbét írnak le, mely a 30-40 év közötti korosztálynál éri el a csúcspontját, aztán hanyatlásnak indul.

Iskola alatt, vagy kezdőként nem könnyű elhelyezkedni manapság, ezt az ábra is jól mutatja. De vajon miért 30 és 40 év között vannak a legmagasabb értékek?

Ez az a korosztály, akik a 80-as években C64-en és ZX Spectrumon nevelkedtek, aztán az egyetem alatt átálltak PC-re és 286-osokon (vagy 386-osokon vagy 486-osokon) kezdték használni a PC-ket (a poszt írója is ebbe a korosztályba tartozik).

Mivel akkoriban nem igazán volt informatikus képzés, igény viszont bőven volt "programozókra", viszonylag egyszerű volt jól fizető állást találni és jó pozíciókba kerülni, valamint mai napig is hasznos kapcsolatrendszert kiépíteni. Aki azóta is informatika közeli pályán maradt és tudott haladni a korral, az ma is többé-kevésbé jó állást tudhat magáénak.

40 felett már nagyon sokan csak kisebb-nagyobb fáziskésésekkel tudtak átváltani az informatikai pálya aktuális vívmányaira, és ez a korosztály egyébként is viszonylag kis létszámmal képviselteti magát itthon.

Mindenesetre érdekes lenne 10 év múlva is megnézni egy hasonló grafikont, hogy vajon áttolódik-e a súlypont a 40 év felettiek felé.

 

Még van egy rész a sorozatból; vajon az iskolai végzettség hogyan befolyásolja az igényeket? Minél magasabb a végzettség, annál magasabb a fizetési igény is? Nem, de erről bővebben legközelebb.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://it2it.blog.hu/api/trackback/id/tr62291577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása