HTML

it2it blog

www.it2it.hu hírek, interjúk, leírások
Avagy hogyan lehet a web segítségével állás, munka és szakmai kapcsolatokat építeni, közveítők nélkül (vagyis inkább automatizált közvetítői funkciókkal)

Rovatok

Címkék

érdekességek (2) funkciók (3) hírek (2) magazin (1) seo (2)

Utolsó kommentek

Mennyi az informatikusok fizetése (1/3)

2007.12.26. 02:03 exc

Sok helyen, sokszor szerepelt már ez a kérdés, így mi is utánanéztünk. Elsősorban nem egy átlagérték érdekelt minket, hanem az, hogy milyen tényezők befolyásolják a hazai informatikusok fizetési igényeit. Mini-sorozatunk első részében azt boncolgatjuk, hogy a lakóhely milyen szerepet játszik a fizetési elképzelések alakulásában.
Ha érdekel, hogy mi mit értünk informatikai kapcsolatépítések alatt, akkor nézz körül az it2it oldalain. A lényeg csak regisztráció után érhető el.

A felméréshez az eredmény adatokat az it2it adatbázisából véletlenszerű, mintavételes eljárással számítottuk, a kiugró értékek figyelmen kívül hagyásával (és természetesen az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szem előtt tartásával); azaz lefuttattunk néhány, az említett szempontok szerint előkészített SQL lekérdezést. Ezzel együtt az eredmény nem tekinthető reprezentatívnak, viszont jó közelítéssel a valóságot mutatja. Fontos megjegyezni, hogy az ábrán szereplő adatok nem fizetéseket, hanem fizetési igényeket mutatnak. Ugyancsak kiemelendő, hogy az értékek szórása meglehetősen nagy; az átlagban alacsonyabb fizetésű pályakezdők, valamint jóval magasabb fizetésű IT vezetők, rendszermérnökök és konzulensek egyaránt szerepelnek.

Az első összecsapás során nem született nagy meglepetés, a főváros-vidék viszonylatnak bizony fontos szerepe van a fizetések alakulásában. Ha a havi fizetéseket vetjük össze, akkor hozzávetőlegesen 30%-kal jövedelmezőbb a fővárosban elhelyezkedni, mint vidéken. Természetesen itt a megélhetés költségei is magasabbak (közlekedés, rezsi, utazásra fordított idő, stb.). Kérdés, hogy ezek a költségek indokolnak-e ekkora eltérést.

A szabadúszóként ill. másodállásként vállalt munkák óradíjainál a különbség viszont már több mint 70%-os(!). Természetesen utánanéztünk, hogy mi okozhat ekkora elétérést, és a következő megállapításra jutottunk: a vidéki informatikusok jóval gyakrabban keresnek távmunkában végezhető feladatokat, mint fővárosi társaik, a távmunkában végezhető feladatok óradíjai pedig jellemzően alacsonyabbak, mint helyszíni munkavégzésnél. Azaz, ha több távmunka szerepel a vidék oldalán, akkor az eredmény is alacsonyabb lesz.

 

 

Sorozatunk hátralévő két részében életkor ill. iskolai végzettség szerint vizsgáljuk a fizetési átlagokat. Elöljáróban annyit, hogy meglehetősen érdekesek az eredmények.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://it2it.blog.hu/api/trackback/id/tr88275159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása