HTML

it2it blog

www.it2it.hu hírek, interjúk, leírások
Avagy hogyan lehet a web segítségével állás, munka és szakmai kapcsolatokat építeni, közveítők nélkül (vagyis inkább automatizált közvetítői funkciókkal)

Rovatok

Címkék

érdekességek (2) funkciók (3) hírek (2) magazin (1) seo (2)

Utolsó kommentek

Usability

2007.05.22. 12:05 exc

Az elején még nem nézegettük, mostanában viszont már egyre inkább, hogy az it2it mely oldalait és hogyan használjátok. Ennek a dolognak a fontosságára akkor döbbentünk rá, mikor az első ilyen jellegű logokat megnéztük (kb. 3 hónapja). Ebből az derült ki, hogy teljes volt a tanácstalanság. Azaz nyilvánvalóan elég kusza volt a felület ahhoz, hogy értelmesen el tudjatok igazodni benne.

Ilyen és hasonló érdekességekkel szembesültünk:

  • "Össze-vissza" kattingatás, majd "menekülés" az oldalról. Láthatóan nem volt egyértelmű, hogy mit, hogyan érdemes elkezdeni.
  • Önéletrajzot létrehoztatok, de elfelejtettétek aktiválni
  • Kapcsolatfelvételt kezdeményeztetek úgy, hogy nem volt önéletrajzotok. Ilyenkor a másik fél nem látott semmit belőletek (ez nyilvánvalóan egy bug volt, amit javítani kellett)
  • Gyakran kerestetek ismerősöket név szerint, holott a név nem is volt kereshető (most már be lehet kereshetőre állítani; természetesen ez a diszkréció rovására megy)
  • Nem voltak lapozások: nem találtátok meg a lapozás gombot
  • stb. stb.

Mi következik ebből?

  • Érdemes a felhasználói tevékenységeket olyan részletességgel naplózni, hogy abból kideríthető legyen, hogy mi miért nem működik megfelelő hatékonysággal.
  • Sohasem a felhasználóban van a hiba (1-2 kivételtől eltekintve) ha valamilyen funkciót nem megfelelően használ. Addig kell módosítani a felületeket, míg egyértelművé nem válik, hogy a problémát megoldottuk. Sokszor ez több hét "módosítás-log elemzés"-t jelent.

4 komment

Címkék: érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://it2it.blog.hu/api/trackback/id/tr6285186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamás · http://tozsdesed.googlepages.com/ 2007.11.22. 00:47:05

Azt szabad megtudni, hogy mivel naplóztok? Saját rutin? A Google Analytics kódot nem láttam a blogotokban, ebből következtetek arra, hogy azt hanyagoljátok.

xc · http://www.it2it.hu 2007.11.22. 02:55:14

Valóban, régen használtunk a régi Analyticset, de mivel nem tudott többet bármelyik Apache naplónál, ezért levettük. Az újat még nem próbáltuk, bár jókat hallottam róla.

De ez a logolás egy kicsit más téma. Itt inkább azt próbáljuk elemezni, hogy mikor, miért, hova kattintanak a felhasználók (persze noname módon), azaz itt a tevékenységek sorrendje és egymásra épülése a fontos, ezt meg csak saját rutinokkal lehet értelmesen megcsinálni.

Ubuntufan 2008.12.11. 20:28:59

Az a jó, hogy több mint egy év eltelt, de ugyanolyan használhatatlan az egész, mint egy évvel ezelőtt.
Inkább ne optimalizáljatok semmit, sőt ha javasolhatom, akkor lassan be is lehet zárni ezt a csődtömeget.

exc 2008.12.11. 21:28:16

Kösz az építő hozzászólást..
A funkciók/felületek használhatóságán fogunk még bőven csiszolni. Gondolom erre gondolhattál, mert az üzleti használhatóság jobb lett néhány ezer felhasználónyival (pl. egy céges felhasználó ennyivel több IT szakembert talál most itt, mint egy éve). Ráadásul egész sokan közülük meghívóval jöttek.
süti beállítások módosítása